Zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim

Zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim

Zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim

Jak wiadomo, bakterie oraz wirusy lubią namnażać się zastraszającym tempie, więc jeśli nie zadba się o dostateczną ochronę, możemy liczyć się z licznymi zakażeniami w obrębie miejsca pracy. A tego należy się wystrzegać! Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji należy rozpocząć planowanie podstawowych zabiegów. Jednakże zanim zaczniemy to czynić, ważnym jest, by wiedzieć co czyha w miejscach, które będą miały styczność z gośćmi salonu. Dlatego zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim są bardzo ważne.

Patogeny najczęściej przenoszone są drogą kropelkową, aczkolwiek są i takie, które posiadamy na powłokach skórnych. Te, które nie czynią krzywdy nosicielowi, mogą stanowić poważne zagrożenie dla człowieka, który nie jest na nie odporny. Warto stosować zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim, by chronić zarówno klientów jak i siebie!

Czy łatwo przenieść zarazki klienta na ciało fryzjera?

Potencjalnie bardzo łatwo. Jednym z przykładów może być coś zupełnie prozaicznego. Klient ma grypę. Przed wejściem do salonu kicha w dłonie, lecz nie zwraca na to zbytniej uwagi. Jest to dla niego czynność naturalna. Po czym drapie się po głowie, wskutek czego patogeny grypy wędrują dalej. I tym sposobem fryzjer może zdobyć nowych „przyjaciół” pod postacią wirusa. Należy pamiętać, że mycie dłoni jest pierwszą i rutynową czynnością zawiązaną z higieną.

Zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim a bezpośredni kontakt z klientem

Do tej grupy należy przede wszystkim fryzjer oraz narzędzia, którymi operuje. Dzielimy je na te, które z minimalnym ryzykiem uszkodzenia skóry oraz te z dużym ryzykiem uszkodzenia tkanki. Według podstawowej zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim fryzjer dla własnego bezpieczeństwa powinien dezynfekować wszystkie możliwe przedmioty, którymi się posługuje. Jak tego dokonać?

Grzebienie, szczotki oraz wszelkie używane akcesoria fryzjerskie należy czyścić po każdym kliencie najpierw z widocznych zabrudzeń. Potem spryskać je płynem dezynfekcyjnym i odczekać około trzech minut. Po tym czasie dokładnie spłukać, osuszyć, a następnie odłożyć na miejsce. Lokówki, suszarki oraz prostownice przecieramy dezynfekcyjnymi chusteczkami i czekamy również trzy minuty. W tym przypadku nie spłukujemy wodą, a postawiamy, by wyschły.

Dezynfekcja narzędzi z dużym ryzykiem uszkodzenia skóry

Do przedmiotów ostrych, typu: brzytwy, nożyczki fryzjerskie, degażówki stosujemy szczególne zasady dezynfekcji i sterylizacji w salonie fryzjerskim. Czyścimy je najpierw z widocznych zabrudzeń, następnie poprzez zanurzenie w płynie biobójczym lub w sterylizatorach. Do zanurzania służą specjalnie przygotowane pojemniki. Narzędzia trzymamy w nich przez około dziesięć minut w roztworze. W obawie przed zniszczeniem można zastosować płyn pozbawiony alkoholu. Do najpopularniejszych sterylizatorów w salonie fryzjerskim należą bezsprzecznie sterylizatory kulkowe. Zawsze jeśli nastąpi przerwanie ciągłości skóry należyty przedmiot bezwzględnie poddać sterylizacji. Maszynki do strzyżenia, osłonki na ostrza jak i same ostrza można spryskiwać gotowym sprayem dezynfekcyjnym, który nie tylko usuwa bakterie, grzyby czy wirusy, ale również pielęgnuje sprzęt.

Dodatkowe zasady higieny w salonie fryzjerskim

Warto pamiętać o powierzchni, na której pracujemy. Ściany, podłogi oraz meble, jak i również fotele, myjki oraz blaty należy bezwzględnie dezynfekować po każdym kliencie, niezależnie od czasu spędzonego przy danym zabiegu. Powierzchnie płynami dezynfekcyjnymi i jak przypadku narzędzi odczekujemy umowne trzy minuty, następnie przecieramy suchym ręcznikiem. Należy pamiętać, by do tych czynności nie stosować środków z aldehydami, gdyż są wysoko szkodliwe dla układu oddechowego.

Udostępnij ten post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *